Hvordan behandler man rosacea?

Har du hørt om rosacea? Hvis ikke, så har du lige om lidt. Denne hudlidelse er nemlig omdrejningspunkt for denne artikel, hvor jeg vil dykke nærmere ned i sygdommenes kendetegn og introducere behandlingsformer. 

Rosacea er en betændelsestilstand i huden. Den viser sig ved rødme og hævelse af ansigtshuden i større eller mindre grad. Omkring 5 % af alle danskere rammes, og det er primært kvinderne, som det går udover.

Hvorfor får man rosacea?

Ingen kender den direkte årsag til, at nogle får rosacea. Forskere og læger har ellers i lang tid forsøgt at dokumentere en fremkomst af svampe og bakterier i huden, men indtil videre er det ikke lykkedes.

Resultaterne for en række forsøg tyder på, at rosacea måske opstår som følge af en ikke-normal funktion i ens immunsystem, men det er ikke noget, man ved med sikkerhed.

En anden mistænkt i årsagsmysteriet om rosacea er demodex-mider, der kort fortalt er en hårsæksmide. Man har i hvert fald observeret, at der er en højere koncentration af demodex-mider i huden på personer, der lider af rosacea end andre mennesker, som ikke har det.

Selvom der ikke findes noget videnskabeligt belæg for, hvad årsagen til rosacea er, så mener jeg at kende til flere forhold, som kan forværre lidelsen. Herunder er der 7 ting, som jeg mener, du bør holde dig fra, hvis du lider af rosacea.

  • Varme og kulde
  • Sollys
  • Stærk, krydret mad
  • Alkohol
  • Binyrebarkhormon (steroidcreme)
  • Medicin, der udvider blodkar
  • Stress

Hvordan behandles rosacea?

Nogle modtager behandling efter lægelig konsultation, mens andre klarer behandlingen på egen hånd. Hvis dit udbrud af rosacea ikke er ekstremt voldsomt, vil jeg mene, at du kan komme lidelsen til livs med god hudpleje.

Det er dog vigtigt, at du investerer i gode hudplejeprodukter, der indeholder alt det, som din hud har brug for. Det lyder måske som en selvfølge, men desværre findes der en masse hudplejeprodukter med ingredienser, der decideret mindsker dine chancer for at få en lækker, flot hud.

Hvem bliver ramt af rosacea?

Mellem 3 og 5 % af den danske befolkning bliver ramt af rosacea. Der ses en tydelig tendens til, at kvinderne er mest udsatte. Hvorfor vides ikke, men tallene taler sit tydelige sprog. Hele præcist er 2/3 af de ramte kvinder, og det kan næppe være noget tilfælde.

Derudover er det også tydeligt, at hudfarve har betydning for, i hvilket omfang man er i farezonen. Sorte rammes næsten aldrig af sygdommen, mens hele 10 % af jordens hvide befolkning har døjet eller døjer med rosacea.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s